Tervetuloa blogiimme, jossa tarkastelemme Helsingin Hieronta-Akatemiasta vuonna 2022 ja 2023 valmistuneiden ammatillisia urapolkuja ja kokemuksia. Tässä kirjoituksessa keskitymme siihen, miten hierojat siirtyvät opiskelusta työelämään ja mitä he oppivat matkan
varrella. Hieronta-ala yhdistää käytännön taitoja ja teoreettista tietämystä, jotka ovat keskeisiä ammatillisessa kehityksessä.
Riina, Janina, Ville, Merja, Perttu, Isak ja Tanja jakavat kokemuksiaan hierojakoulutuksen merkityksestä ja sen vaikutuksesta urapolkuunsa. Tavoitteemme on tarjota kattava ja realistinen kuva hierojan työstä ja antaa neuvoja hierojan uraa harkitseville tai alalla jo oleville.
Mitä olet tehnyt koulun jälkeen?
Riina:
Valmistuin joulukuussa 2023 Hieronta-Akatemiasta ja aloitin ammatinharjoittajana SUHK:lla helmikuussa 2024. Suhk on tuntunut hyvältä paikalta aloittaa ammatinharjoittajana, mukavat, avuliaat ja kivat tiiminvetäjät ja perehdyttäjät. Huippu työjengi ja otettiin hyvin vastaan täällä kampissa! Tuntuu omalta paikalta.
Janina:
Valmistuin koulutetuksi hierojaksi joulukuussa 2022. Perustin toiminimiyrityksen ja aloin vastaanottaa omia asiakkaita pian valmistumisen jälkeen. Hoidan asiakkaita Töölössä ja Lauttasaaressa, sekä toimin hierojaopiskelijoiden tutorohjaajana työharjoittelussa. Olen ollut työni puolesta mukana mm. messuilla, työhyvinvointitapahtumissa ja huoltamassa urheilijoita Tukholman maratonilla. Samalla olen myös jatkanut osteopaattiopintoja, jotka aloitin v. 2020.
Ville:
Keväällä päätin jatkaa opintoja heti valmistumisen jälkeen. Pitkän harkinnan jälkeen valitsin suunnaksi klassisen osteopatian ja kouluksi Osteopatiakoulu Atlaksen Espoossa. Syksyllä alkoi opinnot ja valinta osui nappiin; täysin minun juttuni. Opiskelu on tuttua monimuoto opiskelua ja lähijaksot kerran kuukaudessa neljä päivää perätysten. Opintojen ohella teen keskimäärin 20 hoitoa viikossa; sisältäen niin hierontaa kuin osteopatiaa sekä shiatsua. Alku sysäyksen tälle uralle antoi Shiatsu ja opiskelin terapeutiksi yksityisoppilaana John Lewis Ohjauksessa.
Merja:
Laitoin yrityksen valmistumisen jälkeen pystyyn, ja kalenteri täyttyi alusta saakka hyvin, hieronta työllistää minut jo kokonaan. Teen töitä provisiolla hieronta yrityksessä, sekä olen juuri aloittanut yhteistyön koripalloseuran kanssa. Teen myös urheilijayhteistyötä ja kaikenlaista mielenkiintoista on viritteillä.
Perttu:
Ennen hierojakoulutusta olin toiminut jo useamman vuoden toiminimellä kalevalaisena jäsenkorjaajana. Hieronta oli helppo liittää osaksi hoitovalikoimaa. Viikot täyttyvät jäsenkorjauksesta ja hieronnasta.
Isak:
Valmistuin vuoden 2023 kesäkuussa, ja pääsin aloittamaan heinäkuussa työskentelyn. Hierontakurssin käyminen osoittautui todella mielekkääksi ja kiinnostavaksi, mikä inspiroi minua hakemaan jatkokoulutukseen osteopatian tutkintoon.Työskentelin kesän ajan noin kolmena-viitenä päivänä viikossa, pitäen myös parin viikon loman. Osteopatia-opintojeni alettua Metropolian ammattikorkeakoulussa, hieronta siirtyi ilta- ja viikonlopputyöksi. Opiskelujen ohelle se on kuitenkin loistava, sillä pääsen kartuttamaan kokemustani asiakastyöskentelyssä. Yrittäjänä minulla on myös vapaus päättää milloin työskentelen.
Tanja:
Laitoin heti valmistuttua toiminimen pystyyn, jonka jälkeen olen aloittanut hoitamaan hieronta-asiakkaita kaksi iltaa viikossa päivätöiden jälkeen. Tarkoitukseni on aluksi toimia pienimuotoisemmin, tekniikoita ylläpitävästi, osaamista syventävästi, kunnes nykyinen projektityöni tulee päätökseen, jonka jälkeen pystyisin aloittamaan kokopäiväisenä hierojana. Olen myös monena syksyn viikonlopuista ollut jatkokoulutuksissa syventämässä osaamistani, koska tiedonjano on vain kasvanut koulun loputtua. Mutta sen myötä kasvaa myös ymmärrys
ihmiskehosta ja kokonaisvaltaisesta hoitamisesta ja hyvinvoinnista.
Minkälainen pohja hierojakoulutus oli tähän?
Riina:
Hierontakoulutus pohja oli laadukas ja oppi monipuolisesti eri opettajilta. Hyvä myös että sivuttiin yrittäjyysasioita joista jäi hyvin vinkkejä käteen.
Käytännönläheinen ja pääsi tekemään ja hieromaan heti opintojen alussa.
Janina:
Hierontakoulutus vahvisti omaa ammatti-identiteettiä ja toi kaivattua varmuutta omaan tekemiseen ja asiakastyöhön. Se on ollut hyvä väylä alalle. Itselleni koulutus mahdollisti myös heti valmistumisen jälkeen työpaikan sekä monipuolisia työtehtäviä, joiden kautta pääsen oppimaan jatkuvasti lisää.
Ville:
Kävi jo hyvissä ajoin selväksi että jatkokoulutuksiin vaaditaan koulutetun hierojan tutkinto, ja ilmottauduin hyvissä ajoin koulutukseen (4kk ennen koulutuksen alkua). Hierojakoulutus syvensi anatomian ja fysiologian tuntemusta. Shiatsu tuli opittua englanniksi niin nyt sai oppia suomeksi ja latinan sanasto hirveällä työllä ja tuskalla.
Merja:
Minulla on tausta liikunnan ja urheilun parissa, hierojan koulutus oli minulle luontainen jatkumo oppia lisää kehosta ja sen toiminnasta. Olen voinut yhdistää aiempaa tietotaitoa uuteen opittuun.
Perttu:
Hieronta-Akatemiassa pääsi syventämään omia tietojaan ja oppimaan tietysti uutta! Ennen koulutuksen alkua itsellä oli tietty mielikuva hieronnasta. Onneksi se osoittautui vääräksi! Hieronta-Akatemiassa korostettiin kaavamaisen hieronnan sijaan yksilöllistä lähestymistä, mikä sopi minulle tosi hyvin. En koskaan käsittele asiakasta mekaanisesti tietyn sarjan mukaan, vaan pyrin löytämään parhaan mahdollisen lopputuloksen. Koulutus sisälsi myös paljon tutkimista, erilaisia käsittelytekniikoita ja tietenkin jumppaohjeita. Plussana oli myös useat opettajat, joilta jokaiselta oppi vähän eri näkökulmasta. Tärkeää oli myös henkilökohtainen opetus, mikäli harjoitteluasiakkaan kanssa tuli jotain kysyttävää.
Isak:
Voin lämpimästi suositella Helsingin Hieronta-Akatemian klassisen/urheiluhieronnan kurssia, koen että sain siitä loistavan pohjan ja ensikosketuksen hyvinvoinnin alalle.
Tanja:
Ilman hierojakoulutusta en olisi uskaltanut välttämättä lähteä yrittäjäksi. Koulusta sain mielettömän kattavan tietopohjan ammattiin sekä hyvät eväät yrittäjän alkuun.
Mitä neuvoja antaisit hierojaopiskelijalle?
Riina:
Kysykää, kuunnelkaa ja toistakaa niitä asioita mitä tuntuvat haastavilta. Koululla on super ammattitaitoisia opettajia jotka mielellään auttaa.
Älkää stressatko liikaa ja luottakaa itseenne
Janina:
Jokainen asiakas kannattaa ottaa mahdollisuutena oppia uutta. Opettele kuuntelemaan ja lukemaan asiakasta ja kehon reaktioita. Keskity harjoittelussa kehon eri rakenteiden ja kudosten tunnusteluun.
Ville:
Yksi juttu kannattaa pitää mielessä opiskellessa. Käyttäkää opettajia ja klinikka valvojia hyödyksenne. Pyytäkää apua ja lisäohjeita, niksejä ja neuvoja. Teillä on lupa pyytää apua.
Merja:
Tankkaa anatomia, opettele kuuntelemaan sormilla, luota intuitioon. Oppiminen alkaa todella vasta päivittäisessä asiakastyössä.
Perttu:
Tässä ammatissa ei ole koskaan valmis. Koulutetun hierojan tutkinto avaa monia jatkokoulutusovia ja niissä kannattaa käydä ahkerasti. Seuraava jatkokoulutus itselläni on tammikuussa alkava yläraajojen triggerpisteet.
Isak:
Opiskelijoille neuvoisin aitoa kiinnostusta joka asiakasta kohtaan, sekä avointa asennetta. Vastusharjoittelu kuntosalilla auttoi minua paljon lihasten opiskelussa, sillä siinä yksittäisten lihasten funktioita tehdään painokuormalla haastettuna.
Tanja:
Hakekaa ymmärrystä kokonaisuuteen, niin koulussa kuin koulun jälkeenkin. Kivun syy ei välttämättä löydy juuri siitä eksaktista kohdasta ja kaavamaiset hierontatekniikat eivät välttämättä toimi, vaan uskalla hakea syytä ja hoitoa *yksilöllisesti* syvemmältä. Mitkä kaikki asiat voivat vaikuttaa kyseisen ihmisen kehossa? Joka hoitokerta syventää tuntemusta käsien kautta; opi tuntemaan ja luota intuitioon. Hyödynnä huippuopeja koululla, kysy loputtomasti, aina kun harjoitusasiakkaista nousee jotain, mitä et ymmärtänyt. Ymmärtäminen auttaa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla itsenäisessä työssä koulun jälkeen. Rakenna lisäksi oma yhteisö, pitäkää koulukavereihin yhteyttä; on ihanaa palata ja vertailla tekniikoita yms. kavereiden kanssa.
Vapaa sana
Riina:
Mut löytää Suhkilta Kampin toimipisteeltä! Arki iltaisin ja viikonloppuisin.
Janina:
Mut löytää Helsingin Hieronta-Akatemialta tai Lauttasaaresta Personal Body Health Kiréniltä. Työuutisia ja -kuulumisia päivittelen myös verkkosivuille corpushyvinvointi.com ja Instagramiin @hierojakeronen
Ville:
Minulla on oma hoitohuone Visuri Healing Center Kampissa Ruoholahdenkatu 24. Ajanvaraukseen ja palveluihin pääsee tutustumaan interwebissä visurihealing.fi
Merja:
Tsek ig @merjaisokoski, sieltä löytyy linkki ajanvaraukseen ja muuta.
Perttu:
Minut löytää Krunikasta osoittesta Mariankatu 21. Jos kaipaat yksilöllistä hoitoa, niin käy varaamassa aika osoitteesta https://www.kalevalainenkorjaaja.fi/
Tanja:
Hieronta ja hyvinvointi Havukuu tarjoaa urheiluhierontaa Hyvinkäällä, Veteraanitalossa, Asemankatu 42. Hoitoja voi varata hoitola.havukuu@gmail.com tai numerosta: 045 143 8813. Minulta saa myös rentoutushoitoja: intialaista päähierontaa, kuumakivihierontaa sekä nykyaikaista aromaterapiahoitoa ja -neuvontaa.
Kuten Riina, Janina, Ville, Merja, Perttu, Isak ja Tanja ovat jokainen omalla tavallaan osoittaneet, hierojan ammatissa jatkuva oppiminen ja kehittyminen ovat avain menestykseen. Toivottavasti heidän tarinansa Helsingin Hieronta-Akatemiasta valmistuneina hierojina tarjoavat tietoa ja inspiraatiota niille, jotka pohtivat hierojan uraa.
Jos olet kiinnostunut hierojan urasta tai haluat syventää olemassa olevaa osaamistasi, Helsingin Hieronta-Akatemian seuraava hierojakoulutus alkaa tammikuussa 2025. Hae nyt!